Transcriptie aflevering 1: inleiding

Gepubliceerd op 11 november 2020 om 17:06

Inleiding



Dag iedereen en welkom bij de wonderlijke avonturen van Alexander, een podcast over het leven en de geschiedenis van koning Alexander III van Macedonië, bij ons uiteraard beter bekend als Alexander de Grote.

 

Dit is de eerste inleidende aflevering van deze podcast

 

Mijn naam is Filip Zweifel en ik ga mijn best doen om u warm te maken om wat meer bij te leren over deze briljante, maar soms toch ook wel moordlustige en tegelijkertijd voor zijn tijd zeer vooruitstrevende historische figuur. Alexander werd geboren in 356 v Chr in Pella (dat ligt in het Noorden van het hedendaagse Griekenland en was toen de hoofdstad van het koninkrijk MacedoniË) en was net geen 33 jaar oud op het moment van zijn dood. Net iets jonger dus dan Jezus Christus toen die stierf, hoewel Alexander op het einde van zíjn leven iets meer doden op zijn geweten had. 

 

Of deze vergelijking tussen beide heren meer dan 2000 jaar later nog steeds opgaat is dan weer een andere kwestie en voer voor een heel andere podcast.



Wie ben ik: zoals ik al zei, ik ben Filip Zweifel, ik ben geen historicus van opleiding maar heb wel een grote passie voor geschiedenis en vind van mezelf dat ik kritisch genoeg kan omgaan met de historische bronnen die ik raadpleeg om een interessante, maar toch kwaliteitsvolle podcast ineen te steken.

 

Deze inleidende aflevering zal proberen om de luisteraar een beeld te geven van hoe de podcast er ongeveer zal uitzien de komende weken en maanden.



Laten we beginnen bij het begin. Waar zal deze podcast over gaan.

 

  • Het is voornamelijk een geschiedenis van Alexander de Grote en zijn belevenissen. Hoewel uiteraard ook de geschiedenis van het gebied waar Alexander verbleef en dat hij veroverde uitgebreid aan bod zal komen. Maar het is toch de bedoeling om er vooral een soort grote Alexander-show van te maken. Met het grootste respect voor de geschiedenis natuurlijk. Het is niet de bedoeling om de tour op te gaan van de Middeleeuwse Alexanderroman. Dat is een geromantiseerd verhaal over Alexander de Grote, waarbij de blonde god zelfs kan vliegen. Het is en blijft een historische podcast. Wie geschiedenis verschrikkelijk vindt, zal niet veel plezier beleven aan de huidige en de toekomstige afleveringen.

 

  • Om daarop verder te gaan. Al zeker de eerste podcasts zullen niet over Alexander de Grote gaan. Hier ga ik een korte geschiedenis geven van de speeltuin waarin Alexander zijn avonturen beleefde.

 

 

    • Griekenland en de stadsstaten
    • Perzië / Achaemenidische rijk 
    • Thracië
    • Illyrië

 

  • Daarna zullen we het hebben over de aanloop naar Alexander:

 

    • De koningen van Macedonië vanaf 700 Chr, waar we relatief snel zullen overgaan, voor we stilstaan bij  koning Filip II, de vader van Alexander. De grondlegger en wegbereider van Alexander. Filip II wordt door sommige auteurs zelfs beschouwd als iemand die groter is dan Alexander zelf. Ik ga dan ook zeker meer dan 1 aflevering besteden aan deze eenogige veroveraar die niet minder dan zeven vrouwen had.

 

  • Dan komt de hoofdbrok: de belevenissen van Alexander de Grote en zijn fabuleuze verovering van Griekenland en het Perzische Rijk

 

  • Tenslotte, als heel die historie verteld is en Als het ervan komt wil ik eventueel nog enkele afleveringen besteden aan de diadochi, de opvolgers van Alexander, die zullen strijden over de heerschappij van het wereldrijk van de grote veroveraar




Waarom een podcast over Alexander de Grote?

 

Vele redenen:

 

  • Ten eerste, het tijdperk van Alexander is een stuk geschiedenis dat voor vele mensen onbekend is.

 

  • Daarnaast heb ik zelf ook veel plezier beleefd aan andere podcasts, voornamelijk history of rome, van Mike Duncan
  • Omdat er nog niet zoveel historische podcasts in de NL taal zijn, en al zeker niet over de oudheid. Met als belangrijke uitzondering de zeer interessante geschiedenis van het romeinse rijk van Mauro Zanetta
  • Maar vooral en dat is de belangrijkste reden: een podcast is er niet zozeer om bij te leren, maar wel om iets leuks te maken en te beluisteren en dus heb je vooral een goed verhaal nodig:

    • En het verhaal van Alexander is simpelweg het beste verhaal dat er bestaat. Althans in de westerse geschiedenis. 

 

Alexander is jong gestorven. Zoals ik al zei, Hij is net geen 33 geworden, maar als er iemand kan zeggen dat hij geen dag niet geleefd heeft, is hij het wel. Van jongeling aan het hof van zijn vader in Pella (de Macedonische hoofdstad) naar leider van het Macedonische (al bij al beperkte) koninkrijk op zijn 20e tot de verovering van 2/3 van de bekende wereld op een leeftijd dat sommige mensen nog bij hun ouders woonden en op de universiteitsbanken zaten. 

 

En als zijn soldaten hem niet hadden tegengehouden, was hij waarschijnlijk doorgegaan tot de verovering van heel India en China.

 

Een Hollywood beroemdheid  avant la lettre: 

 

Hij had seks met iedereen die op zijn pad kwam (hoewel hij zijn seksuele veroveringen altijd ondergeschikt waren aan zijn militaire overwinningen), 

 

Alexander dronk ook als de beste, iets wat misschien tot zijn snelle dood heeft geleid.

 

Hij was altijd als eerste op het slagveld te vinden, meestrijdend met zijn soldaten. Verschillende keren werd zijn dood dan ook op het nippertje vermeden. 

 

Alexander had een vreemd soort idealisme over zich, een man die voor was op zijn tijd en tegelijkertijd perfect in de tijdsgeest paste. Hij liet in de veroverde gebieden een enorme cultuur achter, samen met een spoor van vernieling, verkrachting en moord.

 

Seks, drugs, alcohol en rock en roll dus. Bij Alexander overtreft de werkelijkheid dan ook de fictie.

 

Ja, volgens mij was hij groter dan Julius Caesar (die enkel streed tegen een bende achterlijke barbaren in Gallië), hij was groter dan Napoleon die minstens 2 veldslagen in zijn leven heeft verloren (Alexander verloor er geen enkele). Het is ook niet toevallig dat deze 2 van de grootste legerleiders die ooit bestaan hebben allebei Alexander de Grote als hun lichtend voorbeeld beschouwden. 



Of hij groter is dan Djenghis Khan of Timoer Lenk (toch ook twee leiders die een massa veroveringen op hun naam hebben) daar ga ik mij niet over uitspreken (dat is iets voor een volgende podcast, als deze aanslaat). 




Dan tenslotte iets over mijn invalshoek bij het bestuderen van de geschiedenis van Alexander.

 

Ik vind het belangrijk om bij het vertellen van mijn verhaal, aan te geven met welke bril ik de geschiedenis bekijk.

 

Gelet op mijn democratische invalshoek vind ik het belangrijk om de geschiedenis van alle mensen als evenwaardig te beschouwen en elke persoon even belangrijk te vinden. Ironisch genoeg zal dat in deze podcast niet echt altijd goed tot uiting komen. Een geschiedenis van het Macedonische volk, zoals Howard Zinn heeft geschreven over het Amerikaanse volk, is zeer moeilijk te reproduceren, omdat het bronnenmateriaal gewoon niet of veel te beperkt beschikbaar is om te analyseren wat de “gewone Macedoniër” heeft meegemaakt.

 

Bovendien is het leven van Alexander de Grote nu eenmaal een stuk interessanter om over te vertellen dan over dat van een gewone soldaat die meestreed in zijn Macedonische falanx.

 

Maar toch ga ik mijn uitgangspunt, dat iedereen evenveel recht heeft op een goed leven, zoveel als mogelijk, meenemen en in mijn podcast en tot uiting laten komen.




Voor de rest: 

 

er zou ook een website en een FB pagina beschikbaar moeten zijn, hoewel beiden op het moment van het inspreken van deze aflevering nog niet klaar zijn. Maar hopelijk dus wel op het moment dat ik deze podcast op de mensheid loslaat.



Ik zie dan ook jullie ommentaren en opmerkingen zeer graag tegemoet komen, zeker als het gaat over het slecht uitspreken van termen of namen. Of als het gaat over historische onjuistheden. Want dat laatste moeten we toch zoveel mogelijk proberen te vermijden. 

 

Ik hoop in ieder geval dat we de discussies beschaafd kunnen houden. Ik ben altijd bereid om mijn mening te herzien in het licht van opbouwende kritiek en goed beargumenteerde stellingen. En als je het echt fundamenteel oneens bent met de inhoud van de podcast of het onderwerp oersaai vindt, is er altijd de mogelijkheid om niet meer naar de podcast te luisteren. 



Dat was het en zo is deze inleiding tot een einde gekomen. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen overtuigen om mee met mij de wonderlijke avonturen van deze Macedonische held te herbeleven, maar ook om stil te staan bij de honderdduizenden slachtoffers die hij op zijn pad heeft achtergelaten.

 

Ik dank iedereen voor het aandachtig luisteren en hoop jullie opnieuw te mogen begroeten bij de volgende aflevering met als titel: Alexander, de Grote Griekse Geweldenaar, allemaal met grote G én met een vraagteken.



Dit waren de wonderlijke avonturen van Alexander de Grote. En dan kan ik jullie enkel nog een prettige ochtend, dag, avond of nacht toewensen.



Tot ziens

Reactie plaatsen

Reacties

Mario
3 jaar geleden

Ik ben net gestart met het beluisteren van deze podcast en ben nu al nieuwsgierig naar al wat nog zal komen!

Filip Zweifel
3 jaar geleden

Dag Mario,


Heel hard bedankt voor je bericht!

Staat je reactie hier omdat je de transcripties leest? Want ik loop wat achter bij het posten van deze transcripties, maar ik wil met veel plezier mijn achterstand inhalen.

Ook leuk om te lezen dat je de podcast leuk vindt. Er komen gelukkig nog een heel aantal afleveringen aan!