Noot: ik probeer hier enkel bronnen te vermelden die ik al heb gelezen, beluisterd of bekeken. Het is dus zeker geen exhaustieve opsomming van alle beschikbare bronnen en zullen langzaam worden aangevuld, naarmate de podcast vordert.
BOEKEN
Laten we eerlijk zijn. De basis van elk onderzoek zijn boeken. Je vindt hieronder dan ook de geschreven bronnen die de basis hebben gevormd voor het opmaken van deze podcast. Eerlijkheid gebiedt mij toe te geven dat ik niet alle boeken helemaal heb gelezen. Vaak heb ik enkel die delen gelezen die belangrijk waren voor het voorbereiden van een welbepaalde aflevering. Als je op de titel van het boek zelf klikt, word je doorverwezen naar de website van de uitgever of van een site waar je het boek kan kopen. De boeken zijn thematisch geordend, maar de volgorde is relatief willekeurig
MODERNE WERKEN
Alexander de Grote en het antieke Macedonië
Alexander de Grote de ondergang van het Perzische rijk
Jona Lendering
Athenaeum - Polak & van Gennep: 2010
Als je één boek leest, laat het dan dit boek van professor Lendering zijn. Leest als een trein. Dit boek is het begin van heel deze podcast geweest. Dank u professor!
A Companion to Ancient Macedonia
Editor(s): Joseph Roisman and Ian Worthington
John Wiley And Sons Ltd: 2010
Carol King (author) Hardback
Routledge: 2017
Philip II of Macedonia. Greater Than Alexander
Richard A. Gabriel
Potomac Books Inc: 2010
Neigt soms wat naar een hagiografie van Filip II, maar mits een kritische blik is dit boek is onmisbaar voor Filips regeerperiode. De titel zegt al veel.
The treasures of Alexander the Great
Frank L. Holt
Oxford University Press: 2016
Niet het meest vlot leesbare boek. Maar dat moet ook niet altijd.
Perzië en het oude Griekenland
Geschiedenis van het Perzische rijk
Heleen Sancisi-Weerdenburg
Unieboek: 1982
Lichtjes achterhaald door nieuwe ontdekkingen, maar dit is een echte klassieker, gebald in minder dan 200 pagina's.
Jona Lendering
Omniboek: 2019
Niet zo vlot leesbaar als zijn voorganger, maar geschiedenis moet nu eenmaal soms wat tegenwringen.
Matt Waters
Cambridge University Press
Engels is altijd wat moeilijker te lezen, maar dit is hoe een inleidend boek moet zijn: kort, krachtig, overzichtelijk. Heel de geschiedenis van de Achaemeniden in nog geen 300 pagina's.
Tom Holland
Perzisch vuur
Athaeneum: 2008
Wilt u een tendentieus en kortzichtig historisch boek lezen over de Grieks-Perzische oorlogen dat vol goedkope clichés staat? Dan raad ik u deze miskleun aan. Verdient geen link.
DE BASIS UIT DE OUDHEID
Alexander de Grote en het antieke Macedonië
Lucius Flavius Arrianus (117-138 na Chr.)
De link verwijst naar de Nederlands vertaling door S. Mooij-Valk (Ambo: 2001). Anabasis betekent letterlijk "de tocht naar het binnenland"
Plutarchus (46 - 100 na Chr.)
De link verwijst naar de Nederlandse vertaling door Gerard Janssen (Chaironeia: 2012)
PODCASTS
Na de boeken volgen de podcasts op een verre tweede plaats. Podcasts hebben mij opnieuw de liefde voor geschiedenis leren kennen. Op één of andere manier is het soms comfortabeler om naar iemand te luisteren dan een boek vast te nemen. De podcasts die ik vermeld gaan niet alleen over Alexander, maar het zijn alle historische podcasts die ik de laatste jaren heb beluisterd. Het zijn namelijk deze podcasts die mij hebben warm gemaakt voor het zelf maken van een dergelijk object. Ik heb er geleerd wat ik goed en slecht vind en zo mee de basis gevormd van mijn eigen podcast.
Als je op de titel van de podcast klikt word je doorverwezen naar de website van de podcast. Daar kan je dan zelf doorklikken naar de provider van je keuze. Bovendien staan veel van deze websites boordevol interessante randinformatie.
NL
De geschiedenis van het Romeinse Rijk
Mauro Zanatta
Een steengoede podcast. Niet meer, niet minder. En bestaat er nu iets interessanter dan Rome?
Bart Van Loo - Klara
Ik heb de podcast zelf maar gedeeltelijk beluisterd omdat ik het boek al had gelezen, maar er zijn nu eenmaal niet zoveel NL historische podcasts. Razend interessant thema.
ENG
Mike Duncan
Tja, wat valt er te zeggen. Simpelweg dé podcast der historische podcasts. Maatstaf der dingen voor elke historische podcaster.
Robin Pierson
Begint waar The history of Rome eindigt. 8 jaar bezig en nog steeds lopende met nog 350 jaar te gaan.
Matt Smith and Rhiannon Evans
Voor wie niet genoeg kan krijgen van Rome. Het beste historische duo in de ether. Zonder enige twijfel.
Ryan Stitt
Alles wat u altijd wilde weten over het klassieke Griekenland. Verbluffend volledig!
Trevor Culley
The Great Courses
Ja, ze zijn vaak nogal afgelikt en missen de warmte en passie van de echte podcasters, maar ze zijn wel bondig en volledig. Voor wie weinig tijd en geduld heeft, zijn ze zeer nuttig.
FILMPJES
Dan komen de documentaires en vooral de vele Youtube-filmpjes die er tegenwoordig beschikbaar zijn. Ze zijn vaak kort door de bocht, tendentieus en historisch niet altijd even accuraat. De informatie die ze verspreiden moet minstens nog eens extra geverifieerd worden. Ze zijn echter wel zeer toegankelijk en ook de vaak schematische manier waarop ze veldslagen of historische structuren uiteenzetten, kan een leuke aanvulling zijn. Het heeft bij mij in ieder geval mijn historische nieuwsgierigheid nog verder aangewakkerd.
Zo goed als alle filmpjes zijn helaas in het ENG. Als ik er ooit NL vind, laat ik het onmiddellijk weten. Er zijn nu eenmaal een ietsiepietsie minder Nederlands- dan Engelstaligen.
Ik ben het niet altijd eens met hun analyses, maar dit zijn professionele en overzichtelijk gemaakte filmpjes. Als u te lui bent om een boek over Alexander de Grote erbij te pakken, maar toch wilt meepraten over geschiedenis, bekijk dan deze filmpjes.
Zin in een snelcursus Perzische geschiedenis? Dan is er maar één adres: dit Youtube-kanaal.
Kanaal vol leuke filmpjes, waaronder de belegering door Alexander van Tyre en andere Macedonische episodes.
Maar voor ons Nederlandstaligen is er meer lekkers! De Guldensporenslag, de slag bij Vlaardingen,... Als u een Engelsman de naam "Dirk" wil horen uitspreken, ga dan zeker eens kijken!